Werkeloos? Lees over de succesfactoren bij het solliciteren

Veel gedaan, geen succes.
Roel, 47 jaar, is negen maanden op zoek naar een nieuwe uitdaging met zijn administratieve kwaliteiten. Hij ontvangt WW, heeft sollicitatieplicht en moet 4 keer per week solliciteren. En… de goede zin is eruit en heeft plaats gemaakt voor frustratie. Inmiddels ziet hij weinig kansen meer om aan het werk te komen en de meeste brieven verstuurt hij om aan te tonen dat hij aan de gevraagde sollicitatieverplichtingen voldoet. En de gemiddeld twee vacatures per maand die werkelijk bij hem passen, daarop wordt hij tot zijn groeiende ergernis steeds met onduidelijke argumenten afgewezen. Hij is daarvoor nooit werkeloos geweest en is altijd van de ene in de andere baan gerold, gevraagd zelfs ! Nu moet hij zich onderscheiden tussen veel werkzoekenden en wordt hij ondanks al zijn inspanningen en ruime ervaring niet eens voor een kennismaking uitgenodigd.

De sollicitatietraining: wat gaat er uiteindelijk mis
Gelukkig kan hij deelnemen aan een sollicitatietraining die hem wordt aangeboden en hij doorloopt de volgende onderdelen: CV, sollicitatiebrief, netwerken, persoonlijke presentatie, Linkedin profiel maken, sollicitatiegesprek en  Werk.nl. Tot zijn verassing merkt hij dat er veel veranderd is.  Bijvoorbeeld dat het door hem altijd gebruikte CV, met louter een overzicht van zijn werkervaring en opleiding, onderdelen mist om uitgenodigd te worden. Ook leert hij dat netwerken veel meer kans biedt om uitgenodigd te worden dan het reageren op openstaande vacatures.. In dat laatst heeft juist de afgelopen maanden al zijn tijd in gestoken.

Met zijn nieuwe persoonlijke presentatie en een andere benadering van werkgevers komt hij nu wel op gesprek en dat geeft de burger weer moed. Hij dringt de drie maanden daarop zelf bij 3 werkgevers door tot de tweede ronde, maar wordt niet gekozen. Vervolgens krijgt  hij in een groepsvoorlichting bij het UWV te horen dat hij nu alles aan moet pakken en hij productiewerk aangeboden kan krijgen, omdat hij langer dan een jaar WW heeft. Weigert hij, dan volgt er een sanctie op zijn uitkering. Zijn zelfvertrouwen brokkelt weer af en irritatie komt ervoor in de plaats, want hij wordt niet herkend om zijn kwaliteiten.

     Verlangen naar een gevoel van vrijheid en zelf weer de touwtjes in handen hebben

De beslissende factor voor succes                                                                               Het verhaal van Roel geeft het beeld weer van veel werkzoekenden. In dit geval doet Roel niets fout, hij wil graag werken en doet zijn best vanuit de kennis en de ervaring die hij heeft. Toch ligt de oorzaak van het lang werkeloos blijven bij Roel zelf.

Het tragische is dat hij zich daarvan niet bewust is en hij het zelf is, die situatie in stand houdt. Hijzelf, maar ook de sollicitatietraining die hij heeft gevolgd, pakken niet de werkelijke reden van het lang afhankelijk zijn van een uitkering aan. Dit is geen fout van hem, omdat de werkelijke reden van het lang werkzoekend zijn, een onbewust proces is. Als hij zich van dat proces  bewust zou zijn geweest en van begin af aan de effectieve stappen had gezet, dan was hij zeker binnen zeven weken na het verliezen van zijn baan weer aan het werk geweest.

Wij hebben de afgelopen drie jaar met ruim 3500 werkzoekenden gesproken en erkend waar je als mens zonder werk mee te maken krijgt. Er zijn kundige sollicitatietrainingen die werknemers bij werkgevers aan tafel brengen. Deze sollicitatietrainingen zijn ook in onze eigen succesprogramma’s opgenomen, maar zij vormen een ondergeschikt onderdeel bij het behalen van resultaat. Sollicitatievaardigheden zijn kunstjes en zeker belangrijke stukjes gereedschap om je kansen te vergroten.  Vaardigheden leren raakt echter niet de kern van het werkeloos blijven; omdat vaardigheden niet gaan over hoe mensen zich voelen en wat ze uitstralen.

Het succes
Roel, de naam is om privacy redenen fictief maar zijn verhaal niet, is na het volgen van het Ja Ik Werk Programma  binnen vier weken weer aan het werk gegaan door het doorlopen van een paar logische stappen.  Dit na 13 maanden stress en een steeds slechtere gezondheid. Roel weet nu van zichzelf dat hij niets fout heeft gedaan, het gaat hier niet over goed of fout. Daarom lost een sanctie van een instantie in zo’n geval ook niets op. Hij voelt aan alles dat er iets anders moet gebeuren en schaft via de website het Ja Ik Werk programma aan.

Roel heeft in zijn dertiende maand WW, door het over zijn hoofdtelefoon en video’s op zijn computer thuis volgen van zes stappen uit het Ja Ik Werk `programma, inzicht gekregen in zichzelf. Hij heeft doorgekregen dat hij zich afhankelijk heeft opgesteld, bijvoorbeeld door te wachten op een sollicitatietraining. Ook is hij onbewust aanklager geworden.
Dit deed wel even zeer en….. gaf daarna opluchting omdat hij nu wist dat zijn situatie snel veranderd kon worden.

Roel heeft vervolgens vanuit nieuwsgierigheid en door oefening kracht opgebouwd en zijn plan gemaakt om het succes te gaan bereiken dat HIJ van tevoren heeft bepaald. Uit het vijfde onderdeel dat heet  ‘ Alles op scherp’  ( dit is de feitelijke sollicitatietraining uit Ja Ik Werk  ) gebruikte hij de benadering die bij zijn identiteit en de behoefte van de werkgever pasten. 

Zijn succesverhaal heeft hij in een van onze trainingen gedeeld. Over de standaard sollicitatietraining vertelde hij het volgende ” een timmerman heeft zijn gereedschapskist, maar het gereedschap alleen maakt hem nog geen succesvol timmerman ”  Naast zijn huidige werk, is hij bezig met het opzetten van een onderneming en spaart hij voor een opleiding.

Wil je ander werk, stoppen met je uitkering of een eigen onderneming beginnen ? Leer meer over de succesfactoren door de video op de website te bekijken. Zie link hieronder.  

jaikwerk logo+tekst.004

About these ads

1 reactie op “Werkeloos? Lees over de succesfactoren bij het solliciteren

  1. Pingback: Stop met stressen en doen van alles wat niet lukt | Ik verander

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s